ATLAIŽU. Literāri muzikāls uzvedums. PAPILDIZRĀDE

30. aprīlī 12.00 un 15.00 literāri muzikālā uzveduma “Atlaižu”, kas vēstī par Latgali caur sievietes stāstu, klātbūšanā aicina Rēzeknes novada Lūznavas MŪZA. Uzvedums ir viena no Latvijas simtgades notikumu ceļa pieturvietām, un tajā apvienojušās vairākas spilgtas sievietes, kuras pašas, lai arī kurp veduši viņu ceļi šobrīd, ar Latgali ir “uz Tu” – literāte un žurnāliste Anna Rancāne, aktrise Vizma Kvēpa, etnomūziķe Kristīne Kārkle un režisore Māra Zaļaiskalns.

Uzvedums “Atlaižu”, kura nosaukumā simboliski savijušās latviskā “ļaušana iet” un latgaliskā “piedošana”, vēstī par Latgali caur sievietes stāstu, kas ir patiess un īsts kā Latgales lauki, mīlestība un ikvienā sātā piedzīvojamā cilvēciskā vienkāršība, bet reizē stiprs un sīksts kā ikdienas padarītie darbi, sievietes spēks un nepadošanās. Annas Rancānes dzeju un prozu vārdos izdzīvos aktrise Vizma Kvēpa, tautasdziesmas latviski un latgaliski izdziedās un izspēlēs Kristīne Kārkle, bet visu kopā vienā uzvedumā sasaistīs režisore Māra Zaļaiskalns.

Anna Rancāne ir mūsdienu Latgales spilgtākā rakstītāja – dzeja, proza un arī žurnālistikas stāsti un intervijas Annas rakstīti pārvēršas dziļos, izjustos, bet reizē arī stipros darbos. Uzvedumā “Atlaižu” Anna atlaidīs publiskajam ceļam savas dzejas un prozas rindas, kurās netrūkst visa sievietes dabas krāšņuma un bieda. Vizma Kvēpa ir Rēzeknē dzimusi aktrise, kuras radošais ceļš sācies Rēzeknes Tautas teātrī, bet profesionāli turpinājies Latvijas Nacionālajā teātrī. Pārmaiņu laikos pieņemti jauni dzīves izaicinājumi gan tepat Latvijā, gan pasaules elpas pilnajā Londonā, bet Vizmas ceļš allaž vedis turp, kur mājas. Kristīne Kārkle ir šobrīd Latvijā zināmākā etnomūziķe, kuras dzimtā puse ir Līvāni. Kristīnes balss skan tik daudzos un dažādos projektos un muzikālajās apvienībās (“Raxtu raxti”, “Laimas Muzykanti”, “Brāļi un Māsas” u.c.), ka mūsdienu mūzikas aina Latvijā nav iedomājama bez viņas izdziedātajām tautasdziesmām. Māra Zaļaiskalns ir Rēzeknes Tautas teātra režisore, kuras darbu rokraksts atpazīstams ne vien Latgalē. Māras veidotie uzvedumi dzīvo gan uz lielākām, gan mazākām skatuvēm un ik gadu saņem skatītāju un kritiķu atzinību.

Literāri muzikālā uzveduma “Atlaižu” norises vieta būs Lūznavas muižas Sarkanā zāle, kas gan šajā reizē pasākuma apmeklētājiem būs neierastā izkārtojumā. Dažādi uzvedumi Lūznavas muižā nu jau kļuvuši par neatņemamu pasākumu repertuāra sastāvdaļu – līdz šim vienīgi Lūznavā bijuši piedzīvojami tādi uzvedumi, kuru tapšanu iedvesmojuši tieši Lūznavas muižas stāsti un mūzas, kā lietuviešu komponistam un māksliniekam Mikalojam Konstantīnam Čurļonim veltītais literāri muzikālais uzvedums “Čurļoņa pasaulē”, vides, deju, mūzikas un gaismu uzvedums “MŪZdienas”, Cimdu Jettiņai veltītais uzvedums-stāsts “Jette. Dvēseles nospiedumi” un citi.

Biļetes uz uzvedumu “Atlaižu” sarūpējas “Biļešu Paradīze” kasēs vai internetā. Biļešu cena – 7,00 €. Lūgums ņemt vērā, ka vietu skaits ierobežots. Plašāka informācija, zvanot 29390701 vai rakstot [email protected]. Vairāk par Lūznavas muižu: luznavasmuiza.lv.

 
Nav gaidāmo pasākumu