20. Starptautiskais garīgās mūzikas festivāls / Fēlikss Mendelszons LOBGESANG

Johana Sebstiāna Baha partitas un sonātes vijolei uzskatāmas par vijoļmūzikas Himalajiem. Čakona ir lēnā deja, kuru Spānijā ieviesa mauri. Mūzikas literatūras klāstā var atrast neskaitāmus Baha Čakonas pārlikumus, kas kārtējo reizi pierāda to, ka viņa mūzikas apbrīnojamā loģika un skaidrība pat šķietami neiedomājamākajās instrumentu kombinācijās un mūzikas žanros atļauj tai saglabāt savu ģeniālo būtību.

Fēlikss Mendelszons Bartoldi iepretim 19. gadsimta mākslnieka – romantiķa arhetipam, kaislību māktā mūžīgā cietēja tēlam, no saviem kolēģiem ar tamlīdzīgu likteni stipri atšķīrās. Neskatoties uz īso mūžu, viņš bija klausītāju un kritiķu mīlēts, finansiāli nodrošināts, laikabiedru acīs uzskatīts pat par 19. gadsimta Mocartu. Mendelszona darbības laikā Leipciga kļuva par vienu no svarīgākajiem Vācijas mūzikas centriem. 

Mendelszona Otrā simfonija Lobgesang ir viens no ambiciozākiem komponista darbiem, apjomā pārsniedzot jebkuru citu no viņa simfonijām. Pēc būtības tā ir kantāte, bet, tā kā Mendelszons savas dzīves laikā nevienu no savām simfonijām neizdeva ar kārtas numuru divi (pavisam komponists sarakstījis četras simfonijas), izdevēji pēc komponista nāves Lobgesang nosauca par Otro simfoniju. 


Valsts Akadēmiskais koris "Latvija" 
Liepājas Simfoniskais orķestris 
Inga Šļubovska Kancēviča, soprāns
Laura Grecka, meco soprāns
Staņislavs Ļeontjevs, tenors (Krievija)
Diriģents Andress MUSTONENS

www.koris.lv

 
Nav gaidāmo pasākumu