CĒSIS 2017 / Festivāla atklāšana. Ansambļa PERPETUUM RITMICO koncerts un kinoperformance UPE UPĒ

ANSAMBĻA PERPETUUM RITMICO KONCERTS UN KINOPERFORMANCE “UPE UPĒ”

Solisti: Guntars Freibergs, Elvijs Endelis, Mikus Bāliņš, Ernests Mediņš
Filmas “Gauja” (1934) projekcija uz klintīm. Režisors Kristaps Linde; operators Eduards Kraucs. 80’

Pepetuum ritmico

Latvijā uzplaukusi jaunu, neticami talantīgu, pat harismātisku sitaminstrumentālistu paaudze. Pirms vairākiem gadiem daži no viņiem apvienojās grupā Perpetuum ritmico, kam šogad gods atklāt festivālu. Mūžīgā ritma pārvaldnieki patlaban ir Guntars Freibergs, Elvijs Endelis, Mikus Bāliņš un Ernests Mediņš. Ar atraktīvo, neprognzējamo un kaismīgo spēles stilu viņi strauji iemantojuši publikas atzinību un profesionāļu cieņu.

Guntars Freibergs saka: “Gaujas krastā klausītājiem būs iespēja dzirdēt ko pavisam svaigu un unikālu. Pirmoreiz esam izveidojuši koncertprogrammu, kas sastāv pilnībā no pašu radītas mūzikas sitaminstrumentiem. Par pamatu šādiem muzikāliem eksperimentiem ir mūsu neizsīkstošā tieksme pēc jauna skanējuma un jaunu ideju meklējumiem. Galu galā – vai tad sitaminstrumentu spēle lielā mērā nav tieši par to?”

Dzirdēsim dramaturģiski vienotu plaša stilistiskā diapazona mūziku no klasiskām noskaņām līdz crossover opusiem ar drum ’n’ bass un elektroniskās mūzikas ietekmētiem elementiem.

Līdzās ierastiem instrumentiem – marimbām, vibrofoniem, timpāniem, bungu komplektam, zvaniņiem, kongām, tomiem un šķīvjiem – būs arī neparastāki skaņu priekšmeti: puķu podi, pudeles un automašīnu detaļas. Pārsteigumu netrūks!

"Gauja"

1934. gadā, izmantojot vācu kompānijas UFA atbalstu, tika izveidota viena no pirmajām skaņu filmām Latvijā – dokumentālā filma “Gauja” (rež. Kristaps Linde, op. Eduards Kraucs). Tā ir unikāls kultūrvēsturisks dokuments, kurā uzskatāmi atklājas gan attiecīgajam laika periodam raksturīgā tēlainība un nacionālās pašapziņas pacēlums, gan arī fiksēti daudzi nu jau izzuduši objekti un Latvijas kultūrā nozīmīgas personības – Jāzeps Vītols, Kārlis Skalbe, Edvards Treimanis-Zvārgulis.

 
Nav gaidāmo pasākumu