CĒSIS 2017 / Performance MUSICPAINTING / LIVE

Pianista Reiņa Zariņa un mākslinieces Marilēnas Šiltkampas priekšnesums MusicPainting/Live

Trīskārtējs Lielās mūzikas balvas laureāts pianists Reinis Zariņš Latvijas klausītājiem labi pazīstams kā ievērojams un dziļi domājošs mūziķis, kurš savās soloprogrammās daudzkārt pierādījis, cik negaidītas krāsas un saturu iespējams piešķirt it kā labi zināmiem skaņdarbiem.

Prāgā un Amsterdamā rezidējošā māksliniece Marilēna Šiltkampa ar performancēm piedalījusies festivālos Eiropas un ASV lielākajās pilsētās, un viņas beidzamā laika aizraušanās ir mūzikas un vizuālās mākslas savienošana, piedāvājot gan koncerta un izstādes savienojumu, gan gleznošanu koncerta laikā, sekojot impulsiem, ko dzīvā atskaņojuma laikā piedāvā mūziķis. Svarīgi, ka MusicPainting/Live ir nevis improvizācija, bet vairākus mēnešus ilga mēģinājumu procesa rezultāts.

Reinis Zariņš saka: “Vairums mūsu izveidoto vizuālo risinājumu ir abstrakti vai simboliski, tāpat kā pati mūzika; mēs apzināti vēlamies izvairīties no programmatisku darbu vizualizēšanas, jo tas tad līdzinātos stāstiņu zīmēšanai. Mūsuprāt, krāsu un figūru simbolika līdzās neparastām faktūrām daudz precīzāk prezentē mūzikas bezvārdu spēku. Programma veidota ar vērienu – tai plašs emocionālais un vēl jo vairāk informatīvais diapazons, un izvēlētā mūzika ir spēcīga radoša augsne, kurā sakņot vizuālās mākslas darbu.”

Klausīsimies Baha slaveno “Čakonu” Buzoni pārlikumā, Franka iespaidīgo “Prelūdiju, korāli un fūgu”, Mesiāna opusu “Caur Viņu viss ir radīts” no grandiozā cikla “Divdesmit skatieni uz jaundzimušo Jēzu” un Ravela aizraujošo un vienlaikus rēgaino “Valsi”.

* Pasākums nav paredzēts pirmsskolas vecuma bērniem. Pasākuma laikā darbosis bērnu istaba.

 
Nav gaidāmo pasākumu