CĒSIS 2017 / Osvaldo Golihovs AINADAMAR

 

Argentīnas komponista Osvaldo Golihova opera ir viens no 21. gadsimta spilgtākajiem notikumiem laikmetīgajā klasiskajā mūzikā – opera guvusi grandiozus panākumus ASV lielākajos opernamos, Austrālijā, Granādā, Madridē un daudzās citās vietās.

Golihovs radījis spāniskiem ritmiem, flamenko afektiem, arābu vinjetēm, ebreju motīviem, trokšņu asociācijām un kaislīgām melodijām bagātu, krāšņu, graujošu un dziļi aizkustinošu meistardarbu, kura iestudējums Cēsīs būs neaizmirstams piedzīvojums.

Opera Ainadamar (no arābu valodas – “asaru avots”) sižeta pamatā ir aktrises Margaritas Širgu atmiņas par Lorkas lugas “Mariana Pineda” uzvedumu Širgas teātrī un 1936. gadu, kad Lorka nolemj nevis braukt kopā ar Širgu uz Latīņameriku, bet par spīti draugu brīdinājumiem dodas uz dzimto pusi, kur viņu nenoskaidrotos apstākļos noslepkavo.

Lorkas lomā būs izcilā soliste Marina Pardo, kas Lorkas lomu dziedājusi Spānijas pirmuzvedumā un pēc tam ar lieliem panākumiem piedalījusies Filadelfijas operas iestudējumā.

Lorkas mūzas Margaritas Širgu lomā redzēsim Mariju Inohosu-Montenegro, viņa dziedājusi Margaritas Širgu lomu Ovjedo opernamā un Filadelfijas operā, kur guvusi preses atsauksmi – “vokāli un skatuviski viņa ir kā sapnis”.

Turpat Filadelfijā viņas un Marinas Pardo skatuves partneris Lorkas soģa lomā bija uz Cēsīm aicinātais Alfrēdo Tehada – godalgots, pieredzējis flamenko dziedātājs ar enerģētiski spēcīgu skatuvisku pievilcību.

Uzvedumā piedalīsies arī Latvijas solisti Sonora Vaice, Mihails Čuļpajevs, Rihards Millers un Rihards Mačanovskis. Muzikālais vadītājs un diriģents – Andris Poga. Režisors – Viesturs Kairišs.

* Pasākums nav paredzēts pirmsskolas vecuma bērniem. Pasākuma laikā darbosies bērnu istaba

 
Nav gaidāmo pasākumu