ŽŪPU BĒRTULIS - joku luga ar dziesmām

“Žūpu Bērtulis”

Joku luga ar dziesmām

 Svinot Latviešu teātra 150.gadskārtu, skatītājiem  ir iespēja skatīties, vienu no visu laiku smieklīgākajām latviešu komēdijām  “Žūpu Bērtuli” jaunā versijā ar Ivaru Kļavinski titullomā, Nacionālā Teātra lieliskajiem aktieriem un deju grupu . Tuvākās izrādes 13.jūlijā - Ikšķilē, 20. jūlijā - Saldū, 21. jūlijā - Alsungā, 29. jūlijā  – Baldonē, 3.augustā – Kandavā.

Uz izrādi Saldū 20.jūlijā   Dziesmu svētku dalībnieki var iegādāties  1 biļeti  ar 50% atlaidi uzrādot karti pērkot biletei  kasē, TIKAI IEPRIEKŠ'PĀRDOŠANĀ. .  Apmeklējot pasākumu arī jāuzrāda Dziesmu svētku dalībnieka karte. 

Komēdijas “Žūpu Bērtulis” pamatā ir asprātīgs un sirsnīgs stāsts par vienkāršu vīru, kurš dzēris būdams, tapa izjokots un noticēja, ka patiešām ir lielskungs.  No tā arī tautā iegājies teiciens – “kunga prātā”, kas apzīmē iereibušu cilvēku.  Galvenais varonis ir sirsnīgais, naivais, bet arī dzīves aizvainotais – Bērtulis. Viņš izdzīvo daudzus visiem saprotamus pārdzīvojumus - greizsirdību,  kaislību, prāta apmulsumu bagātības un varas priekšā.  Bet viņš vienmēr paliek skatītājam simpātisks un saprotams ar savu vienkāršību, tiešumu un mīlestību pret sieviņu Billi (I.Misāne-Grasberga).   Komisko personāžu lugā netrūkst, tāds ir gan blēdīgais krodzinieks (J.Kirmuška) ar kuru Bērtulis ātri nonāk “es tevi cienu” sarunu līmenī un tik pat ātri sanīstas.  Tādi ir arī garlaicības māktais un kaislību kārais muižkungs (M.Brūveris), kuru izklaidējot Bērtulis tiek aiznests uz pili.  Tāds ir arī apsviedīgais un blēdīgais vagars (M.Eglinskis), kurš, lai ir arī “augumā virs metra” māk vienmēr labi iekārtoties dzīvē.  Vienaldzīgus skatītājus neatstās arī sulainis (K.Kareļins), kurš, lai izpatiktu kungam, ir gatavs uz visu - pat pārģērbties par sievieti vai tēlot briedi.  

Lugas saturs tikai škietami ir vienkāršs, patiesībā, tas dziļi atklāj cilvēka patieso dabu un trūkumus, kā arī sapņus un ideālus. Lai arī luga stāsta par vispārpieņemtām vērtībām, tā nav didaktiska, bet gan asprātīga un sirsnīga.

Režisors Ivars Lūsis izrādi ir veidojis naivisma manierē, ar smalku gaumi izstrādājot katru joku un pārpratumu situāciju, pieškirot visam svaiguma elegances elpu.

Izrādē skan jaunas, tieši šai lugai sacerētas dziesmas, iestudētas dejas, darināti tērpi un skatuves noformējums, kā arī piesaistīts kupls dziedošo aktieru kolektīvs. Tas viss kopumā padara uzvedumu par krāšņu un visām gaumēm patīkami baudāmu notikumu. 

Titullomā  - Ivars Kļavinskis.

Lomās - Inga Misāne-Grasberga vai Ginta Krievkalna, Mārtiņš Brūveris,  Kristiāns Kareļins, Marģeris Eglinskis, Imants Strads vai Jānis Kirmuška, dejotāji – Kārļa Boža vadītā deju grupa.

Režisors – Ivars Lūsis, kostīmi – Danuta Ābele, mūzika – Laila Ilze Purmaliete. Lugas libreta un dziesmu tekstu autore – Elizabete Trumpe, kura to veidojusi pēc slavenā Ludviga Holberga darba, kuru savlaik latviskojis Aleksandrs Johans Stenders.

 

Savā laikā  par lugas iestudējumu "Mājas Viesī" tika rakstīts: "Kas vien šo kumēdiņu stāstu lasījis un pazīst, tas nekavēsies uz skatīšanos nākt" . Tieši tāpat cer arī izrādes veidotāji – Jaunais Muzikālais Teātris   Lailas Ilzes Purmalietes vadībā.

Kontakti: (Mob. 29473307, [email protected])

 

 
Nav gaidāmo pasākumu