SVINAM GORĀ! VAK LATVIJA 75 gadu jubilejas koncerts

Šis gads ir Valsts Akadēmiskā kora “Latvija” jubilejas gads, kura noslēgumā savu 75 gadu dzimšanas dienu koris ir nolēmis nosvinēt Latgales vēstniecībā GORS.

Svētku koncerta programmā:
I daļa – komponista Ērika Ešenvalda skaņdarbi
II daļa – Jēkaba Jančevska lieldarbs “No letu zemes”.
 
No letu zemes
 
“Ir notikumi, kas risinājušies tik sen, ka neviens vairs nezina – kā tad īsti bija. Ir pasakas, leģendas, teikas. Šis stāsts gan nav pasaka. Tautā klīst nostāsts, ka Lietuvas pirmā kronētā karaļa Mindauga sieva bijusi no mūsu zemes, no Latgales Madelāniem. Viņa saukta par Martu jeb Mortu. Valdnieces vārds vēstures rakstos minēts maz. Varbūt viņa to saņēmusi tikai kronēšanā? Vai arī jau piedzimstot. Otra nostāsta daļā teikts, ka Mindaugs miris Aglonā. Vēl mūsdienās gan Lietuvā, gan Latvijā ir ļaudis, kas apgalvo: ''Tā noteikti nevar būt bijis! Mindaugs nav kritis latvju zemē, un Marta nebija latgaliete." Mēs neapgalvojam, ka tā bija. Mēs vienīgi ticam – tā varēja būt. Vēstures dokumentos teikts, ka Mindauga un Martas kronēšana notikusi 1253. gada 6. jūlijā. Šis darbs lai ir kā godinājums mūsu tautu senčiem pagātnē un Baltijas tautu vienotībai, draudzībai tagadnē un nākotnē." Skaņdarba atskaņojums vainagos arī Latgales kongresa simtgades svinību gada noslēgumu.
 
Piedalās:
VAK “Latvija”
Diriģents Māris Sirmais
Aktrise Zane Jančevska
Stīgu grupa
Tautas muzikanti
 
Valsts Akadēmiskais koris “Latvija” – viena no staltākajām Latvijas kultūras bākām, kuras muzikālos starus ar silto, instrumentāli niansēto, perfekto vokālo meistarību un īpašo Latvijas koru skaņu pasaule uzlūko par brīnumu – ne velti Baltijas lielāko profesionālo kori regulāri savās koncertprogrammās vēlas redzēt pasaules izcilākie diriģenti un orķestri. Kopš 1997. gada kora mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents ir Māris Sirmais.
 
Kolektīva 50 dziedātāju muzikālā inteliģence un vokālā meistarība to padara par universālu vienību, kas spēj gan gleznot smalkas a capella gleznas, gan radīt grandioza vēriena balsu simfoniju kopā ar trīskāršu orķestra sastāvu. Koris sadarbojies ar pasaules klases simfoniskajiem orķestriem – Amsterdamas Karalisko “Concertgebouw” orķestri, Bavārijas Radio simfonisko orķestri, Londonas filharmonisko orķestri, Berlīnes filharmonisko orķestri, Gustava Mālera kamerorķestri, Izraēlas filharmonisko orķestri, kā arī ar Somijas, Singapūras, Izraēlas, Vācijas, ASV, Igaunijas, Maskavas, Sanktpēterburgas simfoniskajiem orķestriem. Koris uzstājies tādās prestižās pasaules koncertzālēs kā Amsterdamas “Concertgebouw”, Hamburgas “Laeiszhalle”, Lucernas Kultūras un kongresu centrs, Montrē Igora Stravinska koncertzāle, Minhenes “Gasteig”, Maskavas Pētera Čaikovska koncertzāle, Sanktpēterburgas filharmonijā, Linkolna centrā Ņujorkā un citās. Koris uzstājies ar tādiem izciliem diriģentiem kā Mariss Jansons, Zubins Meta, Nēme Jervi, Pāvo Jervi, Vladimirs Aškenazi, Valērijs Gergijevs, Saimona Janga, Stīvens Leitons, Andris Nelsons, Vladimirs Fedosejevs un citiem. Piedalījies arī “Warner Brothers”, “Harmonia Mundi”, “Wergo”, “Ondine” ierakstu kompāniju producētajos ierakstos, kā arī neskaitāmos latviešu, vācu u.c. ārvalstu izdevniecību mūzikas ierakstos. Koris ir septiņkārtējs Latvijas Lielās Mūzikas balvas laureāts, 2003. gada Ministru kabineta balvas laureāts un 2007. gada Latvijas Kultūras ministrijas gada balvas laureāts.
 
GORS Kultūras vēstnieku programmas dalībniekiem biļete 30% atlaide. Karti lūgums uzrādīt pirms pirkuma veikšanas. 
 
Bērni līdz 7 gadu vecumam pasākumā var netikt ielaisti. Pusstundu pirms pasākuma sākuma sāk darboties bērnu istaba, kas pieejama bērniem vecumā no trīs līdz septiņiem gadiem. Bērnu istabas apmeklējums ir bez maksas. Pirms tam lūgums pieteikties, zvanot +371 22020206 vai +371 64633303.
 
Nav gaidāmo pasākumu