pianista LUKA GEŅUŠA solokoncerts. Rīga Jūrmala mūzikas festivāls.

 
Sestdien, 20. jūlijā, plkst. 14.00 Lielajā ģildē
Pianista Luka Geņuša solokoncerts
 
Mūzikas festivāla RĪGA JŪRMALA dienas koncertu uzmanības lokā ir akadēmiskās mūzikas izpildītājmākslas jaunie talanti, kuri pēc uzvarām prestižos konkursos nu jau aktīvi koncertē uz vadošajām skatuvēm.
Pianists, P. Čaikovska un F. Šopēna konkursu sudraba medaļu ieguvējs Luks Geņušs turpina krievu pianisma tradīcijas visaugstākajā līmenī. „Viņš spēlē ar konkursu uzvarētājam piedienīgu spožumu, bet arī ar nobrieduša mākslinieka spēju atkalradīt mākslas darba arhitektūru un ar ekspresiju, kurā nav ne miņas no pašmērķīguma,” par pianistu raksta britu „The Guardian”.
 
Koncerta programmā:
Frideriks ŠOPĒNS. Mazurkas
Frideriks ŠOPĒNS. Trešā sonāte Sibemol minorā, op. 58
Sergejs PROKOFJEVS. Desmit skaņdarbi klavierēm, op. 12
Leonīds DESJATŅIKOVS. Divpadsmit prelūdijas no cikla “Bukovinas dziesmas”
 
Luku Geņušu (1990) atzīst par vienu no mūsdienu pianisma spožākajām zvaigznēm.
 
Viņš dzimis Maskavā mūziķu ģimenē. Pianisti ir gan viņa tēvs Petrs Geņušs, gan māte Ksenija Knorre. Maskavas konservatorijā Luks skolojās pie savas vecmāmiņas, leģendārās krievu pianistes Veras Gornostajevas. Uzsācis klavierspēles mācības piecu gadu vecumā, Luks jau agri apjauta, ka šādi ciltsraksti ir arī sava veida izaicinājums. Un ka viņa uzdevums būs pārstāvēt un turpināt krievu pianisma tradīcijas visaugstākajā līmenī.
Tā pa īstam atbildības smagums jaunajam mūziķim atklājies vien pēc pirmajiem paša sasniegumiem – uzvaras Starptautiskajā Šopēna konkursā Varšavā (sudraba medaļa, 2010), Vācu pianisma balvas konkursā (2012) un 15. starptautiskajā Čaikovska konkursā Maskavā (sudraba medaļa, 2015).
 
Kritiķi gan teic, ka atzinība ne tikai palielinājusi atbildības nastas smagumu, bet arī sniegusi Lukam Geņušam rāmu iekšējo pārliecību, briedumu. Un krievu pianisma neiztrūkstošās pazīmes – nevainojamā tehnika, absolūtā atdeve un nepārspēts jūtīgums romantiskās mūzikas interpretācijās – viņa spēlē izpaužas ļoti spilgti.
 
No 19. jūlija līdz 1. septembrim Rīgā un Jūrmalā viesosies vadošie pasaules simfoniskie orķestri un diriģenti, būs iespēja klausīties simfoniskās, kamermūzikas un solokoncertus, kā arī iepazīt akadēmiskās mūzikas izpildītājmākslas zvaigznes un jaunos talantus. RJMF2019 mākslinieciskās koncepcijas autori ir Verbjē mūzikas festivāla dibinātājs un vadītājs Martins Engstrēms un producents Migels Estebans. RJMF2019 rīko fonds “Rīgas Jūrmalas mūzikas festivāls”, kura darbības mērķis ir veidot klasiskās mūzikas notikumus, kas popularizē Latviju pasaulē kā nozīmīgu klasiskās mūzikas tūrisma galamērķi Ziemeļeiropā.
 
Vairāk: www.riga-jurmala.com 
 
 
Nav gaidāmo pasākumu