pianista MĀRTINA DŽEIMSA BĀRTLETA solokoncerts. Rīga Jūrmala mūzikas festivāls.

Svētdien, 21. jūlijā, plkst. 14.00 Lielajā ģildē
Pianista Mārtina Martina Džeimsa Bārtleta Bartleta solokoncerts
 
Pianista Mārtina Martina Džeimsa Bārtleta Bartleta dzīvi pilnībā mainīja 2014. gadā iegūtais BBC Gada Jaunā jaunā mūziķa tituls – šī uzvara ļāva uzsākt pilnvērtīgu karjeru, dodot iespēju ceļot, tikties un sadarboties ar ļoti iedvesmojošiem mūziķiem. Viņa spēles jūtīgums, pat jutekliskums, ir elpu aizraujošs, un iztēle – pāri plūstoša.
 
Mārtins Martins Džeimss Baārtlets spēlēja karalienes Elizabetes II 90. dzimšanas dienas pateicības dievkalpojumā Londonas Sv. Pāvila katedrālē, savukārt Lielbritānijas valsts vizītes laikā Ķīnā 2015. gadā viņš privāti muzicēja Ķīnas pirmajai lēdijai Pengai Lijuaņai. Viņš dievina džezu, ir veicis ierakstu kopā ar Eltonu Džonu, Stīviju Vonderu un Nikolu Benedeti, bet koncertā Rīgā atskaņos klaviermūzikas pērles no 17. līdz 20. . gadsimtam
 
Koncerta programmā:
Johans Sebastians BAHS. Korāļprelūdija “Es piesaucu Tevi, Kungs Jēzu Kristu”, BWV 639
Johans Sebastians BAHS. Korālis “Jēzus ir mans prieks”, BWV 147
Vofgangs Amadejs MOCARTS. 12. sonāte klavierēm Famažorā, KV 332
Francis LISTS. “Petrarkas sonets” Nr. 104 Mimažorā no krājuma “Ceļojumu gadi”
Roberts ŠŪMANIS. “Veltījums”
Enrike GRANADOSS. “Goijeskas”, op. 11
Francis LISTS / Rihards VĀGNERS. “Izoldes mīlasnāve” no operas “Tristans un Izolde”
Aleksandrs SKRJABINS. Ceturtā sonāte klavierēm Fadiēz mažorā, op. 38
 
Ir viegli pamanīt, ka Martinam Džeimsam piemīt tās personības un rakstura īpašības, kas spēj savaldzināt publiku. Viņa spēles jūtīgums, pat jutekliskums, ir elpu aizraujošs, un iztēle – pāri plūstoša. Dziļums, poētiskums un gleznains skaistums viņa koncertos sadzīvo ar gluži eksplozīviem emociju izvirdumiem. Tā vien šķiet, ka ik atskaņojumā viņš ieliek visu savu sirdi un dvēseli. Un tomēr – viņa interpretācijas ir arī ļoti precīzas, rūpīgi izsvērtas un pamatotas.
 
Būdams Karaliskās Mūzikas koledžas students Vanesas Latarčas klasē, Mārtins Martins Džeimss Bārtlets Bartlets pagājušajā vasarā debitēja BBC Promenādes koncertos, Čeltenemas festivālā, spēlēja Karalienes Elizabetes zālē un Kadogana zālē un daudzās citās vietās. Viņš ir uzstājies ar visiem vadošajiem Lielbritānijas orķestriem – BBC simfonisko orķestri, BBC filharmonisko orķestri, BBC Skotijas simfonisko orķestri, BBC Nacionālo Velsas simfonisko orķestri, Karalisko filharmonisko orķestri, orķestri “Philharmonia”, Bornmutas simfonisko orķestri. Pianists muzicējis arī Japānā, Polijā, Vācijā, ASV, Austrijā, Šveicē.
 
Bartlets dievina džezu, ir veicis ierakstu kopā ar Eltonu Džonu, Stīviju Vonderu un Nikolu Benedeti, un arī pats nekavējas dalīties savās zināšanās un mūzikas izpratnē (stāsts par Šūmaņa „Bērnu ainām” vietnē “Youtube.com”). Vena Klaiberna konkursa laikā atbildot uz jautājumu, kas ir viņa stiprās puses, Mārtins Martins Džeimss atbildēja – spēja atrast jaunu skatījumu uz sen zināmām lietām. Savukārt vājās – brīžam pārāk dīvainas idejas par interpretāciju, ko ne katrs atbalstīs. Mūzikas kritiķi gan norāda – Mārtinam Martinam Džeimsam Bārtletam Bartletam pilnīgi noteikti un pilnīgi droši var uzticēt visdažādāko repertuāru.
 
No 19. jūlija līdz 1. septembrim Rīgā un Jūrmalā viesosies vadošie pasaules simfoniskie orķestri un diriģenti, būs iespēja klausīties simfoniskās, kamermūzikas un solokoncertus, kā arī iepazīt akadēmiskās mūzikas izpildītājmākslas zvaigznes un jaunos talantus. RJMF2019 mākslinieciskās koncepcijas autori ir Verbjē mūzikas festivāla dibinātājs un vadītājs Martins Engstrēms un producents Migels Estebans. RJMF2019 rīko fonds “Rīgas Jūrmalas mūzikas festivāls”, kura darbības mērķis ir veidot klasiskās mūzikas notikumus, kas popularizē Latviju pasaulē kā nozīmīgu klasiskās mūzikas tūrisma galamērķi Ziemeļeiropā.
 
Vairāk: www.riga-jurmala.com 
 
 
Nav gaidāmo pasākumu