pianista JANA ĻISECKA solokoncerts. Rīga Jūrmala mūzikas festivāls.

 
Piektdien, 23. augustā, plkst. 19.00 Dzintaru koncertzālē (Mazā zāle)
Pianista Jana Ļisecka solokoncerts

Trešo mūzikas festivāla RĪGA JŪRMALA nedēļas nogali atklās pianists Jans Ļiseckis, kuru respektablais žurnāls „Gramophone” atzinis par gada Jauno mākslinieku (2013). Mūzikas kritiķi savulaik viņu dēvēja par  „brīnumbērnu”, vēlāk – par  „ģēniju”, „mūsdienu Mocartu”. Pats mūziķis uzskata, ka tas ir lieks slogs jaunam māksliniekam, jo rada nevajadzīgu, pat kaitējošu psiholoģisku spiedienu. Bet viņa sasiegumi ir daiļrunīgāki par presē lāsāmajiem apzīmējumiem – nepārspējami un individuāli spilgti klaviermūzikas lasījumi, personības harisma atvērušas teju visu vadošo pasaules koncertskatuvju durvis.
 
Koncerta programmā:
Frideriks ŠOPĒNS. Noktirnes, op. 55  – faminorā un Mibemol mažorā
Roberts ŠŪMANIS. “Nakts skaņdarbi”, op. 23
Moriss RAVELS “Nakts Gaspārs”
Sergejs RAHMAŅINOVS. “Fantāzijskaņdarbi”, op. 3
Frideriks ŠOPĒNS. Noktirne nr. 1 miminorā, op. 72 nr. 1
Frideriks ŠOPĒNS. Pirmais skerco sibemol minorā, op. 20
 
Pianists Jans Ļiseckis (1995) piedzima Kanādā poļu vecāku ģimenē. Poļu valodu viņš iemācījās jau bērnībā un saites ar dzimteni uzturēja, bieži apciemodams vecvecākus un (jau kopš divpadsmit gadu vecuma) piedalīdamies dažādos festivālos Polijā, tostarp arī festivālā „Šopēns un viņa Eiropa”, kur kopā ar orķestri „Sinfonia Warsovia” un diriģentu Hovardu Šelliju atskaņoja abus Šopēna klavierkoncertus. Šopēna institūts šos ieskaņojumus 2010. gadā izdeva Jana Ļisecka pašā pirmajā albumā. BBC „Music Magazine” nekavējās norādīt uz četrpadsmit gadus vecā pianista īpašo muzikalitāti, kas jau tad atgādināja pieredzes bagāta, nobrieduša mākslinieka cienīgu sniegumu.
 
Tajā pašā gadā Jans Ļiseckis atklāja Šopēna 200. dzimšanas dienas svinības komponista dzimtajā Žeļazova Voļā.
Asais prāts un lielās darbaspējas Janu Ļisecki savulaik padarīja par izcilu studentu. 2011. gadā, mēneša laikā pabeidzis četrus kursus Kanādas Rietumu mūzikas augstskolā, viņš uzsāka bakalaura studijas Glena Gūlda mūzikas skolā Toronto. Tas nebūt nekavēja viņu ar koncertiem apceļot pasauli, jo jau pēc pāris mājās pavadītām nedēļām tā vien gribējies atkal doties ceļā.
 
2013. gada martā Jans Ļiseckis aizstāja Martu Argeriču Bēthovena 4. klavierkoncertā Mocarta orķestra un Klaudio Abado koncertā Boloņā. Tajā pašā gadā viņš debitēja BBC Promenādes koncertos ar Šūmaņa Klavierkoncertu. Gadu vēlāk nedēļas laikā pianists atskaņoja veselus trīs Mocarta klavierkoncertus kopā ar Filadelfijas orķestri un pirmo reizi uz koncertskatuvēm satikās arī ar Milānas „La Scala” un Cīrihes Tonhalles orķestri, Tokijas NHK simfonisko orķestri un Berlīnes Vācu simfonisko orķestri. 2013. gadā viņš ieguva Šlēzvigas-Holšteinas festivāla Leonarda Bernsteina balvu, un žurnāls „Gramophone” viņu titulēja par Gada jauno mākslinieku.

No 19. jūlija līdz 1. septembrim Rīgā un Jūrmalā viesosies vadošie pasaules simfoniskie orķestri un diriģenti, būs iespēja klausīties simfoniskās, kamermūzikas un solokoncertus, kā arī iepazīt akadēmiskās mūzikas izpildītājmākslas zvaigznes un jaunos talantus. RJMF2019 mākslinieciskās koncepcijas autori ir Verbjē mūzikas festivāla dibinātājs un vadītājs Martins Engstrēms un producents Migels Estebans. RJMF2019 rīko fonds “Rīgas Jūrmalas mūzikas festivāls”, kura darbības mērķis ir veidot klasiskās mūzikas notikumus, kas popularizē Latviju pasaulē kā nozīmīgu klasiskās mūzikas tūrisma galamērķi Ziemeļeiropā.
 
Vairāk: www.riga-jurmala.com
 
 
 
Nav gaidāmo pasākumu