Kamermūzikas koncertu un sarunu cikla COME PRIMA 10. programma | Klavieru kvartets RIX

Kamermūzikas koncertu un sarunu cikla COME PRIMA 10.programmā, kas veidota sadarbībā ar Latvijas Radio 3 Klasika, ar Rīgas domes un Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu šoreiz piedalīsies Klavieru kvartets RIX, kas ir profesionālajā mūzikas vidē augsti novērtētu, dažādās pasaules malās dzīvojošu latviešu mūziķu vienība – četru draugu un domubiedru grupa. Koncerta programmā skanēs A. Dvoržāka, S. Mences, K. Sensānsa, T. Ķeniņa, J. Brāmsa kompozīcijas, bet koncertu vadīs un par skaņdarbiem stāstīs muzikoloģe, Latvijas Radio 3 ”Klasika” programmu vadītāja Signe Lagzdiņa.

Klavieru kvarteta RIX nosaukums ir alūzija par Rīgas lidostai piešķirto starptautisko kodu. Kvartets savu 25. jubileju atzīmēja Latvijas simtgades gadā, jo satikās 1993. gadā profesora Jāņa Maļecka kameransambļa klasē Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā. Tagad kvarteta mūziķi ir pazīstamu Eiropas orķestru mākslinieki, taču ik gadu satiekas Rīgā, lai iestudētu, atskaņotu un ierakstītu jaunas koncertprogrammas. Komponists Arturs Maskats RIX klavieru kvartetu raksturo kā spilgtu un fascinējošu muzikālo vienību. Viņu inteliģentajā muzicēšanas veidā, darba struktūrā un spēles izsmalcinātībā jaušams nopietns briedums, kas sevī nes arī savstarpējās sapratnes vieglumu, azarta un humora devu. Kā mēdz jokot altiste Ilze Kļava, ieguvuši savu publiku, mūziķi kļūst no tās arī atkarīgi un alkst parādīt, ko spēj, ik reizi no jauna satiekoties. Ansambļa repertuārā ir speciāli viņiem veltīti skaņdarbi, pasaules klasiskās mūzikas kvarteti, kvinteti, trio un sonātes.

Kvarteta koncerti notikuši ASV, Čehijā, Īrijā kā arī Skandināvijas valstīs. Līdz šim Klavieru kvartets RIX uzstājies daudzos festivālos (“RojaL”, “Sansusī”, “Cēsu mākslas festivāls”, “Kuldīgas pilsētas svētki”), kā arī atsevišķos, bet regulāros koncertos (“Ziemassvētki sveču gaismā” Mazajā ģildē, koncerti Oleru muižā u.c.). 2016. gadā RIX piedalījies Pētera Vaska autorkoncertā “Phillips Collection” koncertsērijā Vašingtonā, ASV. RIX klavieru kvartets ieskaņojis vairākus albumus, tostarp Olivera Mesiāna "Kvartetu laika galam" (1999), Pētera Vaska un Tālivalža Ķeniņa klavieru kvartetus (2003), kā arī albumu ar Riharda Štrausa, Johannesa Brāmsa un Kamila Sensānsa skaņdarbiem (2008). Kameransamblis divreiz (2004, 2011) saņēmis Latvijas augstāko apbalvojumu mūzikā – Lielo mūzikas balvu kā apliecinājumu savai izcilajai spēles mākslai. 

Vijolnieks Sandis Šteinbergs ir viens no Latvijā atzītākajiem vijolniekiem, Lielās Mūzikas balvas laureāts, Latvijas Nacionālā simfoniska orķestra mūziķis, pasniedzējs JVLMA un daudzu kamermūzikas projektu dalībnieks. Ilze Kļava ir Bergenas simfoniskā orķestra altu grupas koncertmeistare, profesionāla altiste gan orķestrī, gan ansambļos, kā arī sniedz koncertus kā soliste ar orķestri. Čellists Reinis Birznieks ir Tamperes simfoniskā orķestra čellists, kas sadarbojas ar vadošajiem Latvijas komponistiem un ir veicis daudzus nozīmīgus ierakstus gan kā solists, gan ansambļu dalībnieks. Pianists Jānis Maļeckis ir JVLMA profesors, kas akadēmisko darbu savieno ar aktīvu koncertdarbību, meistarklašu vadīšanu visā Eiropā, darbu starptautisku konkursu žūrijā un gleznošanu.

Koncertā piedalās:
Jānis Maļeckis (klavieres)
Sandis Šteinbergs (vijole)
Ilze Kļava (alts) 
Reinis Birznieks (čells)

 

 

 
Nav gaidāmo pasākumu