Kamermūzikas koncertu un sarunu cikla COME PRIMA 11. programma | LISABONAS ĢITĀRU KVARTETS

 

Kamermūzikas koncertu un sarunu cikla COME PRIMA 11.programmā, kas veidota sadarbībā ar Latvijas Radio 3 Klasika, ar Rīgas domes un Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu, Lisabonas Ģitāru kvartets Rīgā pirmatskaņos savu jaunāko programmu "Mūzika leģendām". To veido veltījumi dažādām muzikālām personībām – piemēram, Arvo Perta mūzikas pasaulei, dziedātājam José Afonso, kurš uzskatāms par portugāļu visievērojamāko revolucionāro dziedātāju, kā arī tādām rokgrupām kā Beatles, Doors, U2, Queen un citām, kas iedvesmojušas kvartetam radīto apjomīgo skaņdarbu "Leģendu svīta".

Koncertu vadīs muzikologs, Latvijas Radio 3 ”Klasika” programmu vadītājs Dāvis Eņģelis.

Lisabonas Ģitāru kvartets ir viens no ievērojamākajiem ansambļiem Portugālē. Kamermūzikas vēsturē ģitāru kvartets pastāv salīdzinoši neilgu laiku, tādēļ oriģinālmūzikas repertuārs tieši šādam ansambļa sastāvam ir retums pat ģitārspēles lielvalstu koncertdzīvēs. Koncerta programmā būs iespēja dzirdēt speciāli šī ansambļa sastāvam radītu mūziku ar daudzveidīgu stilistisko valodu, jo kvartets sadarbojas ar dažādu paaudžu komponistiem, no kuriem vairums pazīstami arī kā atzīti ģitārspēles meistari. Skanēs arī darbi, kurus komponējuši divi Lisabonas ģitāru kvarteta dalībnieki – Žozē Diašs un Andrē Santošs, tādējādi savā mūzikā atklājot ļoti personisku un nepastarpinātu instrumenta izjūtu un spēles pieredzi.

Lisabonas Ģitāru kvartets jau iekarojis Latvijas klausītāju atzinību, uzstājoties ar diviem koncertiem festivālā “Arēna 2016”. Dibināts 2006. gadā, pirmajos trīs savas darbības gados kvartets aktīvi muzicēja Portugālē un Spānijā, sniedzot ap 50 koncertu, tostarp atskaņojot arī vairākus portugāļu komponistu jaundarbus. Laikā no 2009. gada vidus līdz 2011. gada nogalei ansambļa darbība tika pārtraukta saistībā ar kvarteta dalībnieku individuālo māksliniecisko darbību – šajā laikā visi ansambļa dalībnieki kaldināja savu individuālo meistarību un to arī lika lietā, uzstājoties gan kā solo mākslinieki, tostarp saspēlē ar orķestriem vai arī dažādu kameransambļu sastāvos, un piedaloties starptautiskos festivālos dažādās pasaules valstīs. Koncertēt kopā Lisabonas ģitāru kvarteta mūziķi atsāka 2012. gada sākumā un kopš tā laikā rūpīgi strādā pie sava repertuāra, īpašu lomu tajā atvēlot portugāļu komponistu darbiem un mūsdienu mūzikai, tostarp jaundarbiem, kā arī pasaules ģitārmūzikas spilgtākajiem paraugiem.

Koncertā piedalās:
Andrē Santošs (André Santos, 1984)
Migels Vieira da Silva (Miguel Vieira da Silva, 1984)
Žozē Diašs (José Dias, 1978)
Pedro Luiss (Pedro Luís, 1985)

 

 
Nav gaidāmo pasākumu