Ģitāristi AIVARS HERMANIS un ĒRIKS UPENIEKS | Ziemassvētku ieskaņas koncerts

VEF Kultūras pils savā darbībā ik gadu lielu uzmanību pievērš tradicionālo svētku svinēšanai, atzīmējot tos ar visdažādāko žanru mūzikas koncertiem, kā arī uzvedumiem, aptverot visplašāko mērķauditoriju.

Advente un Ziemassvētki ir dāvināšanas laiks, kad daudz vairāk nekā ikdienā vēlamies saņemt un sniegt saviem tuvajiem labestību, mīļumu un kopā būšanas prieku. Šogad saviem klausītājiem vēlamies dāvināt koncertu klusinātās un sirsnīgās kamermūzikas noskaņās, kurā akustisko ģitāru skanējumā dueta Bague Duo izpildījumā būs baudāma trausla un melodiska instrumentālā mūzika savienojumā ar populārām un sirsnīgām Ziemassvētku melodijām, vienlaikus radot jauku svētku noskaņu un iespēju izbaudīt izcilu profesionālu mākslinieku radītu mūziku.

Koncerta dalībnieki - Aivars Hermanis (ģitāra) un Ēriks Upenieks (ģitāra). Atskaņotas tiks gan pašu mūziķu kompozīcijas, kam iedvesma gūta gan no flamenko un Latīņamerikas džeza tradīcijām, gan no sirsnīgām un vienkāršām latviešu tautas dziesmu melodijām, kā arī populāras Ziemassvētku instrumentālas kompozīcijas.

Apmēram 60 ielūgumus vēlamies dāvināt mazturīgajiem iedzīvotājiem un daudzbērnu ģimenēm, kuriem būs iespēja  koncerta dienā apmeklēt arī VEF muzeju, apvienojot izklaidi ar izglītojošu pasākumu.                 

Bague Duo ir projekts, ko izveidojis viens no Latvijas labākajiem ģitāristiem Aivars Hermanis un jaunākās paaudzes mūziķis Ēriks Upenieks.

Dueta nosaukumu mūziķi ir atvasinājuši no katalāņu mūzikas instrumentu darbnīcas H.Bague vārda, jo gan Aivars, gan Ēriks spēlē tur izgatavotas akustiskās ģitāras. Bague katalāņu valodā nozīmē – gredzens. Šo terminu lieto gan arhitektūrā, gan juveliermākslā. Tikpat daudznozīmīga ir mūzika, ko atskaņo latviešu ģitāristu duets, kuru spēles stils balstīts flamenko un Latīņamerikas džeza tradīcijās, kurām harmoniski pievienojas latviskas notis, viņu spēlētajā mūzikā apvienojot spāniskas saules un baudpilnas dzīves uztveri ar latvisko dzīves ziņu un dvēseliskumu. Šīs mūzikas skanējums ir vienlaikus lakonisks un fantāziju rosinošs, tas sniegs baudījumu gan atpūtas brīžos, gan dāvās harmoniju svētku laikam un enerģiju jaunam darba cēlienam.

Ģitārista, komponista, aranžētāja Aivara Hermaņa 40 gadus ilgā pieredze un radošie sasniegumi ir garants katra jaunradīta darba vērtībai. Pieredzējušais mūziķis spēkus apvienojis ar muzikālajās aprindās jau ievērību guvušo Ēriku Upenieku – ģitāristu, komponistu un aranžētāju, izveidojot instrumentālu duetu Bague duo. Aivars un Ēriks kopā muzicē kopš 2014. gada, viņu muzikālās satikšanās vidutājs bija Hermaņa ilggadējs radošais partneris un domubiedrs, dziedātājs Igo, kura pavadošās grupas mūziķis tolaik bija Upenieks. Trijotne 2013. gadā sevi pieteica ar romantisko programmu Tu esi atnākusi. Gadu vēlāk abu ģitāristu duets jau izveidoja patstāvīgu koncertprogrammu. Tajā skanēja gan populāru melodiju apdares, gan pašsacerētas instrumentālas kompozīcijas. 2016. gada nogalē tika radīta īpaša Ziemassvētku koncertprogramma, bet tagad Bague Duo sevi piesaka ar pirmo ierakstu albumu un jaunu koncertprogrammu.

Dueta nosaukumu mūziķi ir atvasinājuši no katalāņu mūzikas instrumentu darbnīcas H. Bague vārda, jo gan Aivars, gan Ēriks spēlē darbnīcā izgatavotas akustiskās ģitāras. „Bague” katalāņu valodā nozīmē – gredzens. H. Bague instrumentu tapšanai un izplatībai ir izteikti ģimeniska būtība – tikpat radniecīgi savā muzikālajā domāšanā ir abi ģitāristi, kuru spēles stils balstīts flamenko un Latīņamerikas džeza tradīcijās. Likumsakarīgi, ka jaunradītās kompozīcijas šķiet spāniskas saules un baudpilnas dzīves uztveres uzlādētas. Šīs mūzikas skanējums ir vienlaikus lakonisks un fantāziju rosinošs, un sniegs baudījumu gan atpūtas brīžos, gan dāvās harmoniju un enerģiju jaunam darba cēlienam. Dažkārt kopā ar Bague Duo muzicē arī Ainis Zavackis (perkusijas) un Juris Kristons (taustiņinstrumenti).

Duets ir arī instrumentālās un starpžanru mūzikas albuma kategorijas - Zelta Mikrofons 2018 nominanti.

 
Nav gaidāmo pasākumu