(KINO)MŪZIKA. Vestards Šimkus. GORS 4 gadu dzimšanas dienas koncerts

Maija beigās Latgales vēstniecība GORS svinēs jau savu ceturto dzimšanas dienu, kurā kā dāvanu sev un apmeklētājiem sarūpējusi GORS koncertflīgeļu krusttēva, pianista Vestarda Šimkus solo koncertu kino noskaņās.

Koncerta pirmajā daļā skanēs koncertmūzika, kuras autori vai nu paši ir izpaudušies kino mūzikas jomā, vai kuru skaņdarbi nereti ir kļuvuši par iedarbīgiem kino zemteksta paudējiem. Vestarda atskaņojumā izskanēs Jāņa Ivanova, Pētera Vaska, Filipa Glāsa un viņa paša mūzika. Savukārt koncerta otrajā daļā skanēs pasaules kinomūzikas šedevri, kurus komponējuši Džons Viljamss, Jans Tjersēns, Harolds Ārlens, Hanss Cimmers un Astors Pjacolla. Klausītāji varēs dzirdēt tēmas no dažādām filmām, tostarp tādām, kā "Harijs Poters", "Amēlija", “Oza zemes burvis", “Neiespējamā misija" un citas.

 

Par gaidāmo koncertu pats Vestards saka: “Manā muzikālās darbības interešu lokā ir gan klasiskā repertuāra interpretēšana, gan improvizēšana un citu komponistu mūzikas klavieru transkripciju veidošana, gan savas mūzikas komponēšana koncertskatuvēm un, pēdējā laikā, arī kinofilmām. Šis divdaļīgais solo koncerts būs visa iepriekšminētā apvienojums, kopsaucēju rodot tieši mūzikas attiecībās ar kino.”

Vestards Šimkus

Pianista Vestards Šimkus vārds komentārus vairs neprasa. Prestižais mūzikas ierastiem veltītais žurnāls “American Record Guide” ir rakstījis: “Būdams komponists, kura darbi tiek publicēti, Vestards Šimkus ir augstākās raudzes pianists, kurš sniedz mūzikai visu, ko vien tās autors varētu vēlēties.” Savukārt pasaulslavenais diriģents Pāvo Jervi ir atzinis, ka “Vestards Šimkus ir fenomenāls”, kas sadarbojies ar daudziem izciliem diriģentiem un orķestriem.

Dzimis 1984. gadā Jūrmalā, Vestards Šimkus sācis apgūt klavierspēli jau 5 gadu vecumā. Studējis Emīla Dārziņa mūzikas skolā Rīgā, Dienvidkalifornijas universtiātē Losandželosā, Karalienes Sofijas Mūzikas augstskolā Madridē un Minhenes Mūzikas augstskolā. Viņa pedagogu vidū bijuši Dmitrijs Baškirovs, Klaudio Martinezs Mēners, Daniels Pollaks, Sergejs Osokins un Vadims Suhanovs. Vestards studējis arī kompozīciju pie Pētera Vaska.

Starptautisku uzmanību Vestards Šimkus pievērsis, sadarbojoties ar tādiem izciliem orķestriem kā BBC Filharmonijas, Birmingemas Simfoniskais, Francijas Nacionālais un Ziemeļvācijas Radio Simfoniskais orķestris. Uzstājies tādās prestižās koncertzālēs kā Vīnes Konzerthaus, Tokijas Opera City, Prāgas Rudolfinum, Stokholmas Konzerthuset, Barselonas Palau de la Musica un Šanhajas Oriental Art Centre. Ieguvis arī vairākas godalgas starptautiskos pianistu konkursos, tostarp pirmo vietu un publikas simpātiju balvu 55.Marijas Kanalsas Starptautiskajā pianistu konkursā Barselonā (2009) un pirmo vietu 5.Bād Kisingenes Starptautiskajā Klavieru Olimpiādē Vācijā.

Radošā sadarbība veidojusies ar daudziem ievērojamiem diriģentiem, tostarp Lourensu Fosteru, Andri Nelsonu, Vasiliju Sinaiski un, jo īpaši, Karelu Marku Šišonu. Šimkus koncertējis daudzviet Eiropā, vairākkārt uzstājies arī ASV, Kanādā, Krievijā, Ķīnā, Japānā un Tuvajos Austrumos. Viņš ir aicināts sniegt koncertus prestižos starptautiskos festivālos, kā Lucernas Festivālā (Šveicē), Šlēzvigas-Holšteinas Festivālā (Vācijā), Bergenes Festivālā (Norvēģijā) un Lokenhauzas Festivālā (Austrijā).

Vestards Šimkus ir Igaunijas un Polijas ordeņu kavalieris, ieguvis 2014.gada Reingavas Mūzikas festivāla balvu, divas Latvijas Lielās Mūzikas balvas un Mūzikas Ierakstu gada balvu. Laidis klajā astoņus CD albumus.

Šimkus arī regulāri komponē un improvizē, ir divu klavierkoncertu, kinomūzikas un daudzu kamermūzikas un klaviermūzikas darbu autors. Vairākus viņa skaņdarbus izdevusi prestižā Vācijas izdevniecība “Schott”.

Bērni līdz 7 gadu vecumam pasākumā var netikt ielaisti. Pusstundu pirms pasākuma sākuma sāk darboties bērnu istaba, kas pieejama bērniem vecumā no trīs līdz septiņiem gadiem. Bērnu istabas apmeklējums ir bez maksas. Pirms tam lūgums pieteikties, zvanot +371 22020206 vai +371 64633303.

 
Nav gaidāmo pasākumu