HORTUS MUSICUS. VIDUSJŪRAS MOZAĪKA

Programma, kas ikvienam tās klausītājam ļaus nokļūt bagātīgā un krāšņā Vidusjūras mūzikas pasaulē.

Par spīti tam, ka pagātnē transportlīdzekļi un komunikācijas iespējas nav bijušas tik attīstītas kā mūsdienās, mūzika tomēr ir kļuvusi par internacionālu fenomenu. Ceļojot un muzicējot, komponisti un mūziķi spēja izplatīt mūziku ne vien no valsts uz valsti, bet arī ārpus jūras teritorijām. Tā laika mūzikas pasaulē dominējošu pozīciju ieņēma Itālija, tādējādi nosakot Eiropas muzikālās tendences un stilus vairāku gadsimtu garumā. Francija un Spānija spēja uzturēt savu neatkarīgo krāšņo mūzikas kultūru, kuras pārstāvji (spāņu un portugāļu mūziķi) arī sekoja Kolumba gaitām jaunatklātās teritorijās, tur spējot veiksmīgi attīstīt savas muzikālās gaitas. 

Jau vairāku gadu garumā Hortus Musicus ir paplašinājis savu priekšnesumu saistību ar agro Eiropas mūzikas stilu, tā robežas paplašinot ne vien ģeogrāfiski un hronoloģiski, bet arī ietverot dažādus mūzikas stilus. Tam papildus, par klasiskās agrās mūzikas ansambli uzskatītais Hortus Musicus, priekšnesumu bagātību atklāj pievienojot mūsdienu džezu, kā arī eksotisku, mazāk zināmu valstu tradicionālo mūziku. Par spīti zināmām stila atšķirībām, kas netieši virza uztveri arābu mūzikas kultūras virzienā, šo dažādo mūzikas stilu mijiedarbība sniedz bagātīgākus augļus nekā cerēts. Krāšņās sadarbības rezultāts gūts caur Spāniju un krustnešu gaitām, kā arī tiešām ietekmēm no dienvidu un austrumu kultūrām. Arī vairāku instrumentu izcelsme saistāma ar šīm norisēm un kultūru ietekmēm, tādējādi izskaidrojot apbrīnojami dabīgo un nepārprotamo Vidusjūras dienvidu un austrumu krastu agrīno mūzikas instrumentu skanējumu.

Ansamblis “Hortus Musicus” dibināts 1972. gadā, par tā līderi kļuva tikai 19 gadus jaunais mūzikas entuziasts Andress Mustonens. Kopš tā laika viņš izaudzis par talantīgu vijolnieku un diriģentu, savukārt “Hortus Musicus” regulāri uzstājušies uz pasaules koncertu skatuvēm un mūzikas festivālos, bet ansambļa veikums iemūžināts vairāks nekā 20 CD.

Programmas "Vidusjūras mozaīka" mākslinieciskais direktors - Andres Mustonen.

GORS Kultūras vēstnieku programmas dalībniekiem ieejas biļetēm 30% atlaide.

Bērni līdz 7 gadu vecumam pasākumā var netikt ielaisti. Pusstundu pirms pasākuma sākuma sāk darboties bērnu istaba, kas pieejama bērniem vecumā no trīs līdz septiņiem gadiem. Bērnu istabas apmeklējums ir bez maksas. Pirms tam lūgums pieteikties, zvanot +371 22020206 vai +371 64633303.

 
Nav gaidāmo pasākumu